Selasa, Januari 26, 2010

BUAT KUEH KAPIT

Sejak tiga tahun lalu, emak dan kakak ambil tempahan dari seorang pembekal untuk membuat kueh kapit sempena Tahun Baru Cina. Tahun pertama dulu tempahan cuma 5,000 keping, dan tahun lepas pula sebanyak 10,000 keping. Tetapi tahun ni tempahan tu lebih banyak pula, iaitu sebanyak 35,000 keping. Mungkin mereka puas hati dengan hasil kerja emak dan kakak. Lagi pun emak memang orangnya jenis yang tak berkira sangat.

Harga upah borong pun dah naik dua kali ganda iaitu kepada 15 sen sekeping. Kata emak harga tu lebih baik sikit. Rupanya harga asal murah juga, tapi di pasaran dah jadi sekurang-kurangnya 50 sen sekeping.

Oleh kerana tarikh serahan tu pada hari Sabtu nanti, emak dan kakak terpaksa kerja sampai larut malam. Ahli keluarga lain, iaitu Bid, seorang kakak lagi dan adik Bid terpaksa juga turut membantu. Kata emak, tiap seorang yang bantu dari semalam sehingga selesai nanti akan dapat RM 200. Kira okey gak la .. kira-kira RM 25 satu malam. Kerjanya pun tak la berat sangat, tapi memakan masa juga. Apapun, dah ada jaminan wang tambahan la bulan ni .. hehehe ..

3 ulasan:

 1. wah banyak upah tu...tapi pahala lagi besar dr uapah nyer..betul dak?

  BalasPadam
 2. Salam.
  Wahwah .. bagus ni. Dah kira jd tokey gak tu! Mungkin boleh buat usul utk bekalan sepanjang tahun.

  BalasPadam
 3. Salam BID.
  Alhamdulillah, rezeki tu.
  Hari ni resmi jd pengikut BID :)

  BalasPadam